Ангела Меркел се оттегля от лидерския пост на Христяндемократическия съюз, съобщават ДПА и "Ройтерс", позовавайки се на източник от партията.

Меркел е председател на консервативната партия от близо 20 г. През декември християндемократите ще изберат нов лидер.

Меркел се оттегля от политиката след 2021 г.?

Меркел се оттегля от политиката след 2021 г.?

Меркел вероятно няма да се кандидатира за канцлер на следващите избори в държавата

Ангела Меркел няма да търси преизбиране на партийната конференция през декември, пише "Шпигел", позовавайки се на източник. Тя обаче ще остане канцлер, според ДПА.

Традиционно председателят на партията е канцлер на страната, въпреки че това не е задължително правило.

Решението на канцлера идва след поредния удар върху партията й. Християндемократите спечелиха местните избори в Хесен, но подкрепата за тях се срина от 38 на 27 на сто.

Подобна съдба сполетя и Християнсоциалния съюз на изборите в Бавария преди няколко седмици. 

През миналия месец Ангела Меркел заяви, че ще се кандидатира за преизбиране, но изглежда след слабото представяне на партията на местните избори си е променила позицията.

Канцлерът на Германия е съобщил пред лидерите на Християндемократическия съюз, че няма да се кандидатира за преизбиране на конференцията в началото на декември, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на високопоставен източник от партията.

ДПА информира, че 64-годишната Меркел няма да се бори за място и в германския парламент след изтичането на мандата, няма да заема и позиция в ЕС в Брюксел.

Социалдемократите искат да предоговорят сделката с Меркел за отстранения Маасен
Обновена

Социалдемократите искат да предоговорят сделката с Меркел за отстранения Маасен

Лидерът на социалдемократите Андреа Налес е критикувана от членовете на лявоцентристката партия

Германският канцлер е лидер на Християндемократическия съюз от 2000 г. Меркел е канцлер на Германия от 13 г.

"Билд" пише, че бившият председател на парламентарната група на християндемократите и Християнсоциалния съюз Фридрих Мерц ще се кандидатира за поста. Мерц беше шеф на групата от 2000 до 2002 г. Той също беше член на Европейския парламент от 1989 до 1994 г. и на Бундестага от 1994 до 2009 г.

ДПА съобщава, че Анегрет Крамп-Каренбауер, водещ член на Християндемократическия съюз, която се радва на подкрепата на Меркел, ще се кандидатира за канцлер, ако поеме ръководството на партията.

Други кандидати са здравният министър Йенс Шпан и премиерът на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет.

Герхард Шрьодер, предшественикът на Меркел, направи същия ход през февруари 2004 г. Той се отказа от позицията председател на социалдемократите, но остана канцлер до ноември 2005 г. Тогава Меркел, която беше лидер на опозицията, говори за "липса на власт по цялата линия" и "началото на края" на Шрьодер.