Канцлерът на Германия Ангела Меркел е готова да се откаже от участие на следващите избори, съобщава ТАСС, позовавайки се на Focus Online.

Германската медия цитира източници от Христяндемократическия съюз. 

Меркел вероятно няма да се кандидатира за канцлер на следващите избори в държавата.

Настоящият мандат на германското правителство изтича през 2021 г.

Партиен източник разкри пред АФП, че Меркел е заявила пред ръководството на партията, че се оттегля от управлението на страната през 2021, когато приключва мандатът.

ДПА информира, че 64-годишната Меркел няма да се бори за място в германския парламент след изтичането на мандата, няма да заема и позиция в ЕС в Брюксел.

Меркел напуска лидерския пост на  християндемократите след 18 г. управление
Обновена

Меркел напуска лидерския пост на християндемократите след 18 г. управление

Фридрих Мерц ще се кандидатира за поста

По-рано беше съобщено, че лидерът на Германия се отказва и от поста председател на Християндемократическия съюз. Меркел е лидер на партията от 2000 г., а канцлерският пост го заема от 2005 г.

Решението на канцлера идва след поредния удар върху партията й. Християндемократите спечелиха местните избори в Хесен, но подкрепата за тях се срина от 38 на 27 на сто.

Подобна съдба сполетя и Християнсоциалния съюз на изборите в Бавария преди няколко седмици.

ДПА съобщава, че Анегрет Крамп-Каренбауер, водещ член на Християндемократическия съюз, която се радва на подкрепата на Меркел, ще се кандидатира за канцлер, ако поеме ръководството на партията.

"Билд" пише, че бившият председател на парламентарната група на християндемократите и Християнсоциалния съюз Фридрих Мерц ще се кандидатира за поста председател на Християндемократическия съюз. Мерц беше шеф на групата от 2000 до 2002 г. Той също беше член на Европейския парламент от 1989 до 1994 г. и на Бундестага от 1994 до 2009 г.

Други кандидати са здравният министър Йенс Шпан и премиерът на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет.

Традиционно председателят на партията е канцлер на страната, въпреки че това не е задължително правило.

Герхард Шрьодер, предшественикът на Меркел на канцлерския пост, направи същия ход през февруари 2004 г. Той се отказа от позицията председател на социалдемократите, но остана канцлер до ноември 2005 г. Тогава Меркел, която беше лидер на опозицията, говори за "липса на власт по цялата линия" и "началото на края" на Шрьодер.