Освобождаването на отвлечения израелски войник Гилад Шалит поиска германският канцлер Ангела Меркел по време на срещата си с палестинския лидер Махмуд Абас в Берлин.

Меркел настоя и палестинския лидер да повлияе на прекратяването на незаконния трафик на оръжия, както и на спирането на изстрелването на ракети Касам по територията на Израел, съобщават германските медии.

Самият Абас признал, че случаят с Шалит трябва да бъде разрешен възможно най-скоро, уточняват от електронното издание Focus.

По думите му в израелските затвори има над 10 000 палестинци,  които трябва да бъдат освободени.

По време на разговора си с Абас Меркел подчертала, че мирният процес в Близкия изток е в ръцете и на Палестинската автономия, и на Израел. По думите й двете страни трябва да вземат такова решение, че и Израел да може да живее в сигурност, и палестинците да имат възможност да живеят в мир и да се развиват икономически.

Канцлерът подчертал и че очаква от правителството на Хамас и Фатах да признаят правото на Израел да съществува като държава, както и да се откажат от насилието.

От своя страна Махмуд Абас поискал премахване на „несправедливия бойкот". Той подчертал, че палестинският народ страда вече девети месеца, след като САЩ и ЕС спряха финансовите си субсидии за Палестинската автономия заради отказа на правителството на Хамас да признае държавата Израел.

Припомняме, че израелският войник Гилад Шалит изчезна в края на юни 2006 г. Той бе отвлечен от палестински бунтовници, нахлули на израелска територия. Предполага се, че първите дни от пленничеството си 20-годишният Шалит е прекарал в скривалище в университет в Газа.
Въпреки многобройните опити на израелската армия да го освободи, той продължава да е в плен. Израелските власти дори индиректно дадоха сигнал, че след освобождаването на Шалит са готови в определен времеви интервал да пуснат на свобода палестинските затворници.

От германския Focus припомнят, че шефът на разузнавателната служба в Берлин Ернст Урлау месеци наред работи за освобождаването на други двама израелски войници, отвлечени в Ливан.
Припомняме, че именно тяхното похищение предизвика навлизането на израелската армия на територията на страната на Кедъра.
Освен това от Тел Авив поискаха помощ от властите в Берлин и за откриването на изчезнал преди 10 години в Сирия израелски войник.