Германия иска удължаване на санкциите срещу Русия и ще обсъжда това на срещата на върха на ЕС, обяви германския канцлер Ангела Меркел в Бундестага, в отговор на въпроси на депутати, съобщава ТАСС.

"Ние ще говорим за нещата с техните имена. Ще подкрепим удължаването на санкциите. Ние няма да приемем претенции на Русия към Азовско море", коментира Меркел и допълни, че изразява "загриженост за действията на Русия".

ЕС може да наложи нови санкции на Русия

ЕС може да наложи нови санкции на Русия

Въпросът вероятно ще бъде обсъден на срещата на външните министри на страните членки на ЕС на 10 декември

На 7 декември, външният министър на Германия Хайко Маас комнтира, че страната не предвижда санкции на ЕС срещу Русия във връзка с конфликта с Украйна, ако продължат усилията за деескалация. "На този етап ние вярваме, че би било погрешно да се говори за нови санкции, защото се полагат усилия за намаляване на напрежението", каза той на пресконференция след среща с колегата си от Португалия в Лисабон.

През 2014 г. Европейският съюз наложи санкции на Руската федерация във връзка със събитията в Украйна и Крим.

Преговорите за безвизов режим и ново основно споразумение за сътрудничество бяха отменени, беше въведена забрана за влизане в страните от ЕС на длъжностни лица от Русия, бяха замразени активи, въведени рестриктивни мерки от търговско, финансово и военно естество.

Валидността на настоящите санкции изтича на 31 януари 2019 г.

САЩ настояват Европа да помисли за още санкции срещу Русия

САЩ настояват Европа да помисли за още санкции срещу Русия

Заради действията ѝ в Керченския проток срещу Украйна