Германският канцлер Ангела Меркел настоя Москва да реагира на отравянето на руския опозиционер Алексей Навални. Изявлението ѝ беше излъчено на сайта на германското правителство.

Тя отбеляза, че Навални е жертва на нападение с химическо вещество от групата "новичок". Резултатите от изследването не оставят съмнение в това, изтъкна канцлерът.

Правителството на Германия: Навални е отровен с новичок

Правителството на Германия: Навални е отровен с новичок

Това е "без всякакво съмнение"

"По този начин е очевидно, че Алексей Навални е жертва на престъпление. Искаха да го накарат да замълчи. И аз осъждам това от името на цялото федерално правителство", подчерта Меркел.

Канцлерката отбеляза, че сега има "много сериозни въпроси, на които само руското правителство може да отговори и трябва да отговори".

Меркел потвърди, че руският посланик в Германия е бил информиран за резултатите от изследванията и каза, че "сега очакваме руското правителство да направи изявление за този инцидент".

Наричайки информацията за отравянето на Навални "депресираща", Меркел добави, че нейното правителство ще се консултира със своите съюзници от НАТО и партньорите на Германия от Европейския съюз за това как да реагира.

По-рано днес германското правителство обяви, че специалисти от лабораторията на Бундесвера (германските въоръжени сили) обявиха, че руският опозиционер Алексей Навални е бил отровен с вещество от групата нервнопаралитични вещества "новичок". 

Използването на новичок показва, че "само Русия" може да е отровила Навални

Използването на новичок показва, че "само Русия" може да е отровила Навални

Това обяви приближен на Навални