Германският канцлер Ангела Меркел настоя хората с турски произход, които отдавна са германски граждани, да бъдат лоялни на Германия, докато същевременно обеща да се вслуша в техните притеснения и тревоги, съобщава „Асошиейтед прес”.

Думите на Меркел идват по време на напрегнат период в германско-турските отношения и на фона на опасения, че вътрешните политически спорове в Турция могат да се разлеят по германските улици.

Анкара беше вбесена от решението на Бундестага през юни да определи убийствата на арменци от османските турци преди век като геноцид. Тя също така настръхна срещу критиките към обхвата на репресиите ѝ след неуспешния преврат и се оплака от липса на подкрепа от Запада.

Германия е дом на приблизително 3 млн. души от турски произход.

Ние очакваме от хората от турски произход, които отдавна живеят в Германия, че ще развият по-висока степен на лоялност към нашата страна”, настояла Меркел, допълвайки: „Ние се опитваме да сме отворени към техните проблеми и да ги разбираме”. Тя отбелязала, че правителството ѝ продължавало да бъде в близък контакт с организациите на имигрантите.    

На 31 юли около 40 хил. души се събраха в Кьолн, за да осъдят провалилия се преврат в Турция и да покажат подкрепа за турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Този израз на подкрепа, макар че беше мирен, предизвика безпокойство сред някои хора в Германия.  

На фона на изборите в две провинции през следващия месец и националните избори през 2017 г., някои политици от консервативния блок на Меркел се застъпиха за преосмисляне на правилата, одобрени през 2014 г. – по настояване на социалдемократите, които са коалиционни партньори на Меркел в правителството, - които улесниха децата на имигранти да имат двойно гражданство. Промяната засегна основно турската общност в Германия.   

Меркел заяви, че всеки, които живее в Германия, се радва на свободата на мнение и свободата да демонстрира, но те трябва да се справят с различните мнения по мирен начин.

Докато сегашната коалиция на канцлера облекчи правилата за двойното гражданство, тя вече каза, че допълнителното им либерализиране не се предвижда.