Германският канцлер Ангела Меркел очаква, че до края на годината общо около 100 хил. мигранти и бежанци без право на пребиваване в Германия ще се върнат обратно в родните си страни, пише в. "Ди Велт".

Една трета от тях щели да бъдат принудително върнати, уточни Меркел, докато 60 хил. щели да са участници в програми за доброволно връщане.

Канцлерката напомнила на отделните провинции да експулсират принудително онези мигранти, чиито молби за убежище са получили отказ. Това според Меркел щяло да увеличи готовността за участие в програмите за доброволно връщане по родните места, в рамките на които мигрантите получават самолетен билет и начална помощ в страната си.

"Ако провинциалните правителства не връщат хора и принудително, тогава естествено, че всеки ще си каже: аз няма да го направя доброволно, защото няма да ми направят нищо", предупреди Меркел.

Повод за това стана решението на доминирания от левите и зелените Сенат на Берлин за рязко намаляване на експулсиранията.

До края на октомври 21 789 души са изведени от Германия. До края на септември е имало малко по-малко от 45 000 доброволни, субсидирани връщания в родната страна.