Германският канцлер Ангела Меркел смята, че ЕС може да се наложи да измени договорите, за да увеличи конкурентоспособността след Брекзит. Тя обяви това в понеделник в Берлин след преговори с австрийския си колега Себастиан Курц, съобщава ТАСС.

"Мога да си представя, че при необходимост ще бъдат нужни промени в договорите. В резултат на оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз трябва да повишим конкурентоспособността си ... Трябва да действаме по-бързо", заяви канцлерът.

"Ако за това е необходимо да променим договора, тогава съм готова за това", добави Меркел и обясни, че "това не е самоцел".

Барние: 9 кръга преговори с Лондон, но 10 месеца няма да стигнат

Барние: 9 кръга преговори с Лондон, но 10 месеца няма да стигнат

Барние разкри, че двете страни планират да проведат 9 кръга преговори до октомври

Германия и Австрия са противоречиви относно плановете за нов данък върху финансовите транзакции, което повдига повече въпроси за шансовете таксата да стане реалност след години разговори, съобщава АП.

Двете държави са сред 10 други в Европейския съюз, които работят върху данък за финансовите транзакции. Германският финансов министър Олаф Шолц предложи данък от 0,2% от покупки на акции и иска да използва постъпленията, за да подпомогне пенсиите на нископлатените.

"Ние сме за данъка върху финансовите транзакции като данък върху спекулантите, както беше предвидено първоначално", коментира австрийският канцлер Себастиан Курц. "Но настоящото предложение на финансовия министър Шолц е това, което отхвърляме."

Меркел заяви, че Германия съжалява за австрийската позиция, като отбеляза, че макар мнозина да подкрепят данъка върху финансовите транзакции, определянето се оказва трудно.

Борис Джонсън: Ние сме пред ЕС по много въпроси и няма да приемем всичките им правила

Борис Джонсън: Ние сме пред ЕС по много въпроси и няма да приемем всичките им правила

Великобритания има най-високата минимална заплата с изключение на три страни членки на ЕС