Премиерът на Великобритания Борис Джонсън даде първата си голяма реч след излизането на страната от ЕС.

Той заяви, че целта му е "всеобхватно" търговско споразумение с ЕС, подобно като това на Общността с Канада. Джонсън увери, че Обединеното кралство не подкопава стандартите на ЕС, като посочи няколко аспекта, по които Великобритания е пред Брюксел като цяло, включително за излизането в майчинство, гъвкаво работно време и други. Във връзка с това Борис Джонсън смята, че няма нужда търговското споразумение да обвързва Лондон с европейските стандарти, тъй като няма да понижи стандартите след напускането на Общността.

Джонсън готов да прекрати търговските преговори с ЕС

Джонсън готов да прекрати търговските преговори с ЕС

Ако не е доволен от условията

Великобритания има най-високата минимална заплата с изключение на три страни членки на ЕС, похвали се премиерът.

Франция и Германия използват държавна помощ повече от Великобритания. Ако ЕС се тревожи за държавната помощ, трябва да се насочи към тях, призова Джонсън.

Снимка 464950

Източник: ЕПА

Премиерът каза също, че Великобритания е пред ЕС по отношение на законодателството за намаляване на въглеродните емисии.

Министърът-председателят увери, че Великобритания няма да настоява ЕС да следва всички британски правила. Като пример се посочва използването на пластмасата за еднократна употреба. Лондон не трябва да бъде задължаван да приема правила на ЕС в ключови сфери.

Борис Джонсън: Брекзит не е краят

Борис Джонсън: Брекзит не е краят

За мнозина това е удивителен момент на надежда

Лидерът на консерваторите изключва да предложи на ЕС дългосрочни гаранции за риболовен достъп до водите на Обединеното кралство.

Той иска новите отношения да са над търговията. Като пример посочи споразумение за авиацията, така че евтините полети да продължат. Иска и споразумение за рибарството, но ЕС трябва да уважава факта, че Великобритания е независима крайбрежна страна, която контролира водите си. Според него трябва да има ежегодни преговори за квотите за риболов, като се използват последните научни данни, за да се "гарантира, че британските риболовни води са първо и преди всичко за британски лодки".

Снимка 464949

Източник: ЕПА

Джонсън цитира Ричард Кобдън, че свободната търговия е "дипломацията на Бог". Според него свободната търговия е задушавана и поради тази причина Великобритания трябва да се бори за свободна търговия на световно ниво.

Джонсън към британците: Да бъдем единни след Брекзит

Джонсън към британците: Да бъдем единни след Брекзит

На 31 януари, Кралството официално напуска ЕС

По думите му Великобритания ще трябва да започне да използва мускули, които не са използвани от десетилетия, за да започне преговори за сключване на споразумения за свободна търговия. Той иска да сключи споразумения с държави, на които Лондон е обърнал гръб през 70-те г. на миналия век.

Борис Джонсън има послание към антиамериканците, които не харесват идеята за търговско споразумение със САЩ: "Пораснете". Разпространителите на конспиративни теории, по думите му, трябва да приемат, че Националната здравна служба няма да бъде предмет на търговските преговори със САЩ. Той увери, че Великобритания ще поддържа стандарти, свързани с храните, хигиената и животните.

Снимка 464948

Източник: ЕПА

Относно атаката в Лондон вчера, Джонсън поиска да се прекрати автоматичното предсрочно освобождаване от затвора на осъдени за тероризъм. Премиерът предложи терористите да бъдат подлагани на нови проверки преди да бъдат освобождавани.

В петък в полунощ Великобритания прекрати 47-годишното си членство в ЕС, навлизайки в преходния период, който ще продължи до края на годината.