Лидерите на страните от ЕС се споразумяха за оказване на дипломатически натиск срещу Русия и Иран, за да бъде защитено мирното население в Сирия, предаде Би Би Си.
Решението беше взето в отговор на множеството сигнали за избиване на мирни граждани във втория по големина сирийски град Алепо.

ЕС настоява да бъдат изпълнени ангажиментите за евакуиране на цивилното население от Алепо и доставяне на хуманитарна помощ.

"Пред лицето на жестокостта на сирийския режим и неговите поддръжници, и по-конкретно Русия и Иран, ние не сме така ефективни, както бихме искали, но няма да останем безразлични към страданието на хората. Ще оказваме натиск върху другите международни фактори, въвлечени в сирийския конфликт с всички достъпни дипломатически инструменти." - заяви в Брюксел председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Би Би Си.

Германският канцлер Ангела Меркел подчерта, че "не бива да се изключват никакви варианти" по отношение на въвеждането на санкции срещу Русия заради мирните жертви в Сирия.

Доналд Туск потвърди, че европейските санкции срещу Москва, които бяха въведени заради руската агресия в Украйна, са удължени с нови 6 месеца.

Предишният им срок изтичаше на 31 януари 2017 г.

Вчера беше съобщено, че посланиците на Русия и Иран в Лондон са били извикани в британското външно министерство заради ситуацията в Алепо. Министърът Борис Джонсън подчерта, че двете страни не са изпълнили ангажиментите си по прилагане на международното законодателство в хуманитарната сфера.