Няма основание санкциите на Европейския съюз срещу Русия да бъдат отменени, защото Москва не е изпълнила всичките си ангажименти за успокояване на ситуацията в Украйна по силата на споразуменията от Минск. Това коментира германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от "Ройтерс".

По думите ѝ, Русия е предизвикала голяма криза, като е анексирала Крим, както и с подкрепата си за сепаратистите в Източна Украйна.
"Европа трябваше да реагира на това нарушение на основни принципи", настоя Меркел.

Германският канцлер посочи още, че тя и френският президент Франсоа Оланд работят "с всички сили" да накарат Украйна и Русия да прилагат споразумението за спиране на огъня от Минск въпреки всички трудности.
"Това е и си остава критерий за бъдещето на санкциите", подчерта тя.

В рамките на ЕС през юни беше постигнато споразумение за продължаване на санкциите в енергийния, финансовия и отбранителния сектор срещу Русия заради конфликта в Украйна до края на януари 2017 г.

Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер и други водещи социалдемократи, по-малкият партньор в управляващата коалиция на Меркел, възприеха по-помирителен тон, като заявиха, че ЕС трябва постепенно да отмени санкциите срещу Русия, ако има напредък в мирния процес.