Германският канцлер Ангела Меркел обеща да реагира решително на нападенията над жени в Кьолн в нощта на Нова година, съобщава „Ройтерс”.

Нападенията породиха свиреп дебат около политиката за бежанците на Меркел, след като полицията обяви, че изглежда нападателите са били чужденци.

Около 121 жени са подали сигнали, че са били ограбени, заплашвани или сексуално насилвани, докато били навън, за да празнуват. Бандите се състояли предимно от пияни мъже на възраст между 18 и 35 години. Полицията обяви, че е идентифицирала 16 заподозрени. Шефът на полицията в Кьолн обяви, че извършителите изглеждат от арабски или северноафрикански произход.

Германски медии пишат, че полицията е открила регистрационни документи за някои от заподозрените, предполагащи, че те са влезли в страната в последно време. Властите обаче не са потвърдили тази информация.

Ангела Мерлел заяви, че нападенията са напълно неприемливи и не могат да се толерират.

Има някои много сериозни въпроси, които се пораждат от това, което се е случило и имат значение отвъд Кьолн”, посочва Меркел. Тя допълва, че трябва да се установи включително дали има общи черти на поведение от някои групи хора, които не уважават жените.

Меркел казва, че ще помисли за промени в закона, за увеличаване броя на полицаите и да гарантира, че системата за депортиране е ефективна. Германската канцлерка допълва, че културното съжителство трябва постоянно да се обсъжда.

„Ние сме длъжни да дадем правилните отговори”, заяви още Меркел.