Кметицата на германския град Кьолн Хенриете Рекер е провела кризисни разговори с полицията, след като около 80 жени се оплакали от сексуални нападения и грабежи от мъже в нощта на Нова година. Това съобщава Би Би Си.

Броят на нападенията над жени на централната жп гара в града шокира Германия. Замесени са 1000 пияни и агресивни млади мъже.

Началникът на полицията в град Волвганг Алберс каза, че това е „абсолютно ново измерение на престъпността”. Той допълва, че мъжете били от арабски или северноафрикански произход.

Жени са били нападани и в Хамбург.

Най-сериозни били нападенията близо до емблематична катедрала в Кьолн. Най-малко една жена е била изнасилена, а много били опипвани.

Повечето от престъпленията, за които е съобщено в полицията, били грабежи. Полицайка, която е доброволка, била сред сексуално насилваните.

Германското правителство осъди десетките координирани сексуални насилия спрямо жени.

Министърът на правосъдието Хейко Мас призова за пълно разследване на нападенията.

„Това представлява ново измерение на престъпността, с което ние трябва да се справим”, заяви той пред журналисти, цитиран от „Ройтерс”. Министърът допълни, че изглежда, че нападенията са били координирани. Властите работели интензивно, за да разкрият кой стои зад това.

Запитан дали нападенията може да са извършени от бежанци, Мас отговори, че полицията все още работи по идентифицирането на извършителите.

„Не става въпрос за това откъде е някой, а за това какво е извършил”, отбеляза той.

До днес полицията в Кьолн е получила 90 оплаквания и е разпитала свидетели. Те разказали, че групи от 20-30 млади мъже, които изглеждали от арабски произход, заобикаляли жертвите, нападали ги и в редица случаи ги ограбвали.