Германският канцлер Ангела Меркел защити правителството си срещу критиките, че ваксинирането срещу новия коронавирус (COVID-19) в Германия върви твърде бавно, като настоя, че е имало основателна причина за умереното темпо на Европа в сравнение с други региони, информира "Ройтерс".

Молейки за повече търпение от изморената от епидемията общественост, тя потвърди обещанието на правителството си да предложи на всички възрастни германци ваксинация срещу COVID-19 до края на третото тримесечие.

Германия готова да използва руска или китайска ваксина срещу COVID-19

Германия готова да използва руска или китайска ваксина срещу COVID-19

Условието е тя да е безопасна и ефективна

Тя посочи решението да се търси редовно, а не спешно одобрение за ваксини с цел изграждане на доверие в обществото и решението да се спазва предписания интервал между инжекциите като причини за по-бавния темп.

"Пътят в някои моменти беше по-бавен, но смятам, че имаше основателни причини за това", каза тя пред журналисти след заседание с ръководителите на провинциите и представители на фармацевтични компании и Европейската комисия.

Европейската комисия и правителствата на страните членки на Европейския съюз са подложени на критики за по-бавния напредък във ваксинирането на населенията си срещу коронавируса в сравнение с Великобритания, Израел и САЩ, особено след като ключови доставчици намалиха прогнозите си за доставка.

Германия поръча ваксини за 2022 година на фона на недостиг в ЕС

Германия поръча ваксини за 2022 година на фона на недостиг в ЕС

Ако има нужда и при ясни приоритети

Но Меркел каза, че дори при сценарий, при който не се появят ваксини от Johnson & Johnson и CureVac, Германия ще може да предложи на всеки възрастен гражданин ваксина до края на лятото. Все още няма одобрена ваксина за деца.

"Ще остане напрегнато през първото тримесечие", отбеляза кметът на Берлин Михаел Мюлер на същата пресконференция, докато баварският премиер Маркус Зьодер призна, че чакането ще изпита търпението на обществеността.

Меркел добави, че все още не е ясно дали имунитетът ще трябва да се подновява всяка година и предупреди, че няма абсолютна сигурност. Щам на коронавируса все още може да провали всички планове.

"Ако например се появи мутация, при която ваксината не работи, тогава започваме отначало", предупреди канцлерката.

Германия спира пътническите превози от страни с мутации на коронавируса

Германия спира пътническите превози от страни с мутации на коронавируса

Мярката влиза в сила от утре, 30 януари...