Заради бежанската политика партията на Ангела Меркел изгуби много гласове на изборите, твърдят социолозите. Но самата Меркел гледа напред, защото избирателите са ѝ поръчали пак да управлява, посочва Дойче веле.

Ангела Меркел хем спечели изборите за Бундестаг, хем ги изгуби. ХДС е отново първа политическа сила в страната, но понесе и големи загуби. На грешките на християндемократите се приписва и сензационният възход на дяснопопулистката "Алтернатива за Германия"(АзГ). Непосредствено след изборите Меркел се опита да обясни ситуацията - със спокоен вид и почти застинала мимика.

Меркел трезвата

Тя заяви, че е бил направен трезв анализ на отлива на избиратели, както и на успеха на АзГ. "ХДС носи отговорността за управлението на страната вече 12 години. И изобщо не беше сигурно, че и след тези 12 години избирателите отново ще ни натоварят с тази отговорност", каза лидерката на ХДС, опитвайки се да обясни лошите резултатите на своята партия

"Лично Вие носите ли вина за това?", я пита един чуждестранен журналист. Изборният резултат "показва наличието на една поляризация, която явно е свързана и с моята личност - това е съвсем очевидно", признава Меркел. Независимо от това тя заявява, че и сега смята за правилни основните решения в бежанската политика, които социолозите изтъкват като главна причина за големия протестен вот. След това Меркел обръща поглед напред и казва: "Сега имаме съвсем ясно поръчение да управляваме". Канцлерката обявява, че неин основен приоритет занапред ще бъде да си връща доверието на разочарованите избиратели - онези, които са гласували за десните популисти - и то с помощта на добра политика.

Само няколко минути след изявата на Меркел, идва новината, че лидерът на ХСС Хорст Зеехофер поставя под въпрос запазването на единната досега парламентарна фракция на ХДС и ХСС. Малко по-късно излиза и опровержение. Меркел запазва спокойствие и отново подчертава: "Сега е важно Германия да се сдобие със стабилно, добро правителство". Само че това е по-лесно за казване, отколкото за изпълнение. Съставянето на евентуална коалиция "Ямайка" между ХДС/ХСС, СвДп и Зелените се очертава като крайно трудно упражнение.

И още един проблем си проличава ясно, когато Меркел застава на ораторската трибуна пред големия екран. Над нея с огромни букви е изписан лозунгът "Ние сме центърът". До изборната нощ тъкмо това беше линията, с която християндемократите се надяваха да спечелят мнозинството избиратели - малко социалдемократични елементи, малко консервативни, за да има добър баланс между дясното и лявото. Тъкмо по този начин Меркел вижда своя ХДС. Но след тежките загуби на гласове започват да се чуват все по-отчетливо гласовете на онези, които биха желали ХДС отново да стане дясно-консервативна партия.

Дясното крило срещу прагматиците

Меркел принуди дясното крило в партията да преглътне редица неща: минимална почасова надница, пакетите със спасителни мерки за драматично задлъжнялата Гърция, отварянето на границите за бежанци. За мнозина това дойде в повече. Един от тях е депутатът Клаус-Петер Вилш. Пред радио Дойчландфунк християндемократът, който от дълго време насам е отявлен критик на Меркел, заяви, че рекордната загуба на гласове за ХДС се дължи на бежанската политика на канцлерката. И добави: "Длъжни сме да покрием и дясното пространство в обществото".

Нима Меркел ще трябва да поведе партията си отново надясно, за да може да ограничи влиянието на АзГ? Тя отговаря уклончиво: "Там, където има проблеми, сме длъжни да ги решаваме". На някои места в чужбина я хвалят и тачат тъкмо заради нейния прагматичен подход. Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер ѝ честите в Туитър изборната победа с думите: "Вашият дългогодишен опит има невероятна стойност за развитието на нашия континент". От Париж също се чуха подобни хвалби.

Бежанците, бежанците...

Далеч не така радушни бяха в "сестринската партия" ХСС. Оттам твърдят, че предстои "принципен дебат", каквото и да означава това. Малко по-ясно се изказа лидерът на младежкия ХСС в Бавария Ханс Райхарт. Той заяви, че на коалиционните преговори неговата партия иска на всяка цена да прокара горна граница за приемането на бежанци. В противен случай партията му щяла да излезе в опозиция. Според него идеята на Ангела Меркел за християндемократите като център се е провалило изцяло.

"Ангела Меркел загуби изборите от АзГ" - до този извод достига политологът Клаус Легеви. Той обвинява Меркел, че след отварянето на границите не е успяла да принуди останалите европейски държави да проявят солидарност в разпределението на бежанците. Това наляло допълнително вода в мелниците на онези, които критикуват нейното прочуто: "Ние ще се справим".

"Вместо да се обърне към младите и онеправданите в обществото, канцлерката се опита да запази статуквото и привилегиите на средното и по-възрастно поколение", твърди политологът Легеви и прави следния извод: "Така тя просто тласна определени обществени групи в прегръдката на АзГ".

Новата стара канцлерка сякаш не е особено впечатлена от подобен род критики. Тя предпочита да гледа напред - към бъдещето.