Германският канцлер Ангела Меркел е подложена на все по-сериозен натиск заради политиката на "Добре дошли" към мигрантите, която нейните противници свързаха с шокиращия изблик на очевидно координирани сексуални посегателства срещу жени в Кьолн в новогодишната нощ, съобщава "Франс прес".

Властите обявиха, че няма конкретни данни, че извършителите са лица, потърсили убежище, пристигнали по време на имигрантския наплив през миналата година, достигнал 1,1 млн. души по данни на германското вътрешно министерство.

Въпреки това критици на либералната политика на Меркел спрямо бежанците отправиха обвинения, че нападенията от Кьолн са доказателство, че тя си играе с огъня без ясни планове за интеграцията на предимно мюсюлманските новодошли.

Дясната популистка партия „Алтернатива за Германия”, която се надява да спечели места в три регионални парламента по време на изборите през март, се възползва от сексуалните посегателства, определяйки ги като резултат от безразборната и нерегистрирана имиграция.  

„Тук ние виждаме ужасните последици от катастрофичните бежански и имиграционни политики върху ежедневната реалност в Германия”, изтъкнал лидерът на „Алтернатива за Германия” Фройке Петри.

Ако търсещи убежище или бежанци извършват този вид атаки... на тяхното пребиваване в Германия ще бъде сложен внезапен край”, предупреждава Андреас Шойер, който е генерален секретар на Християсоциалния съюз, баварските съюзници на Меркел.