Асоциацията "Фулбрайт" обявява, че ще присъди наградата на Уилям Фулбрайт за международно разбирателство за 2018 г. на германския канцлер Ангела Меркел. 

С тази награда, "Асоциацията "Фулбрайт" отличава канцлера Меркел за "нейното забележително, състрадателно лидерство и силен ангажимент за взаимно разбирателство, международно сътрудничество и мир", съобщават те.

Асоциацията вярва, че канцлерът Меркел "въплъщава най-доброто от лидерството във времена на безмилостни глобални кризи и предизвикателства". Асоциацията ще я почете така, както са наградени и Нелсън Мандела, Джими Картър, Корасон Акино, Мери Робинсън, Бил и Мелинда Гейтс.

Меркел ще получи наградата на церемония в Берлин, като за първи път в 25-годишната история на наградата, събитието ще е извън Съединените щати

Първата награда "Фулбрайт" е връчена на бившия южноафрикански президент Нелсън Мандела през 1993 година. Четирима носители на наградата - Нелсън Мандела, Джими Картър, Кофи Анан и Марти Ахтисаари, по-късно са обявени за носители и на Нобеловата награда за мир.

Меркел е лидер на Германия от 2005 г. и е определяна за "централна фигура в международната дипломация и усилията за разрешаване на кризи в Европа и извън нея". Тя е обявена за "личност на годината" на списание "Тайм" през 2015 г.

Меркел вижда мрачна картина, но защити глобализацията

Меркел вижда мрачна картина, но защити глобализацията

Меркел посочи два сериозни проблема