Германският канцлер Ангела Меркел осъди ареста на германски журналист в Турция като прекалено жесток, рискувайки обтягане на отношенията с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, след като тя разчита на него за ограничаването на потока от мигранти към Европа, съобщава "Блумбърг".

Изказванията на Меркел относно ареста на Дениз Юсел, кореспондент на германския вестник "Ди Велт", изкара на светло нейната досегашна приглушена критика спрямо свободата на медиите и правата на човека в Турция. След като тя се впусна в битката за четвърти мандат като германски канцлер, Меркел е под натиск да заеме позиция срещу Турция, въпреки че зависи от нея заради мигрантите.

"Тази мярка е несъразмерно сурова", изтъкна Меркел във връзка с ареста на Юсел. Това е "жестоко и разочароващо", особено след като репортерът сам се е предал на турската полиция.

43-годишният Юсел беше арестуван на 14 февруари по причина, че информирал за имейли, хакнати от акаунта на зетя на Ердоган - Берат Албейрак, който е министър на енергетиката. Турските власти са го арестували по обвинения за разпространение на терористична пропаганда.

Въпреки че германски политици редовно повдигат въпроса относно репресиите на Ердоган след неуспешния опит за преврат през миналата година, а правозащитни организации притиснаха Меркел да повдигне проблема пред турския президент, арестът на журналиста с двойно германско-турско гражданство предизвика възмущение.