Германският канцлер Ангела Меркел остро разкритикува антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия" и обяви, че с реториката си срещу имигрантите тя всявала предразсъдъци и поляризация в обществото, съобщава "Ройтерс".

"Алтернатива за Германия" е партия, която не обединява обществото и не предлага подходящи решения на проблемите, а раздухва предразсъдъците и разединението", коментира канцлерката пред "Билд ам зонтаг".

Меркел втвърди тона към Гърция заради бежанците

Меркел втвърди тона към Гърция заради бежанците

Атина трябва спешно да навакса пропуските...

Според Меркел старите партии трябва да предизвикат новата партия на публични дебати, като се разграничат от нейното политическо послание.

Изявлението на канцлера е израз на безпокойството на традиционните политически сили в Германия относно растящата обществена подкрепа за “Алтернатива за Германия” и нейната яростна съпротива срещу миграционната политика на Меркел, отбелязва "Ройтерс".

На 13 март в три провинции - Саксония-Анхалт, Баден-Вюртемберг и Райнланд-Пфалц, ще се състоят избори за местен парламент. Последните анкети сочат, че в източната Саксония-Анхалт "Алтернатива за Германия" може да вземе 20% от гласовете, а в югозападната провинция Баден-Вюртемберг е в равни позиции с управляващите там социалдемократи.