Германският канцлер Ангела Меркел призова за забрана на бурките навсякъде, където това е възможно по време на партийната конференция на нейния Християндемократически съюз (ХДС), съобщава ДПА.

"Пълното покриване на лицето трябва да бъде забранено навсякъде, където това е юридически възможно", заяви тя пред около 1000 делегати на двудневната партийна конференция, предизвиквайки бурни аплодисменти от партийния актив.

Меркел е преизбрана за лидер на ХДС за девети път
Обновена

Меркел е преизбрана за лидер на ХДС за девети път

Меркел беше подкрепена от 845 делегати от близо 1000

Меркел също така дала знак, че ХДС планират да затегнат позицията си по отношение на бежанците и мигрантите, след като партията се готви да я подкрепи за четвърти мандат като канцлер на най-голямата европейска икономика в изборите през септември догодина.

Тя е подчертала пред конференцията също така, че "не всеки бежанец може да остане" и че бежанската криза "не трябва никога да се повтаря".

Меркел многократно отказваше да ревизира политиката си на фона на претърпени изборни поражения в няколко провинции през последните месеци, но сега подема съвсем нов тон. 

"Ситуация като тази през лятото на 2015 не може, няма и не трябва да бъде повтаряна", посочи тя и допълни, че "това беше и е нашата, и моя, обявена политическа цел". 

Въпреки че Меркел продължава да настоява, че Германия ще приема хора в истинска нужда от закрила, нейното правителство затегна правилата за предоставяне на убежище и обяви няколко страни за "сигурни", което означава, че хора от там не могат да очакват да получат закрила в Германия.