Германската канцлерка Ангела Меркел изрази загриженост, че Европа не може да произвежда полупроводникови чипове и батерии, които са ѝ необходими, за да се конкурира за производството на автомобили, както и за разработването на интелигентни уреди, информира "Ройтерс".

Меркел каза на среща за бъдещето на иновациите в Германия, че Европа рискува да изостане в области като квантовите изчисления, чиповете и батериите, които са от съществено значение за бъдещето на автомобилната индустрия, докато тя преминава към производство на повече електрически превозни средства.

"Ако голям блок като ЕС не е в състояние да създава чипове, това не ми е приятно", изтъкна тя и подчерта: "Не е добре, ако сте автомобилна нация и не можете да произвеждате основния компонент."

Глобалният недостиг на чипове удари тежко производителите на автомобили след много отменени поръчки, след като фабриките бездействаха по време на пандемията. В същото време е налице бум в търсенето на чипове от производителите на потребителска електроника, които предлагат първокласни устройства за хора, блокирани вкъщи.

Производителите на автомобили използват чипове във всичко - от компютърно управление на двигатели до системи за подпомагане на шофьора.

Ако Европа загуби способността да произвежда чипове, които се използват в устройства, свързани с интернет, тогава тя става много зависима, особено от Азия, отбеляза Меркел.

Отговорът не е задължително да се възпроизведе развитието в множество страни, но пандемията показа необходимостта от по-недвусмислени договори, ако Западът иска да продължи да аутсорсва производството на компоненти на по-слабо развитите страни, посочи канцлерката.

"Имаме нужда от глобална дискусия за това колко надеждност можем да си дадем едни на други, или ще имаме по-големи разходи, ако разработваме нещо три пъти", настоя Меркел.

Европейският съюз създаде нов алианс в подкрепа на местното производство и разработване на полупроводници, за да намали зависимостта от чуждестранни доставчици, докато президентът на САЩ Джо Байдън предложи 50 млрд. долара за стимулиране на производството на полупроводници в САЩ.