Германският канцлер Ангела Меркел не подкрепя идеята за повторно въвеждане на наборната военна служба в страната, за да се справи с недостига на персонал и високите разходи за набиране на военнослужещи в армията.

По-рано този месец Анегрет Крамп-Каренбауер, генерален секретар на управляващия Християндемократически съюз (ХДС), започна дебат за връщането на задължителната наборна военна служба, след като последните социологически проучвания показаха, че мнозинството от германците подкрепят идеята.

"Не искам повторно въвеждане на задължителна военна служба", посочи Меркел пред телевизия ARD, добавяйки, че изискванията към войниците са се променили.

Канцлерката отбеляза, че наскоро се е срещнала с военното ръководство на страната и заяви, че целта им е да се елиминира ситуацията, при която броят на кандидатите за доброволческа дейност надхвърля предписания от бюджета.

Германия отмени казармата през 2011 година. Страната обаче изпитва недостиг на военнослужещи в Бундесвера, който има за цел да се справи с проблема чрез набиране на повече хора.