Отношенията между Европейския съюз и Турция бяха сериозно влошени от действията, предприети от правителството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Това обяви германският канцлер Ангела Меркел пред Бундестага, цитирана от "Франс прес".

"Развитията през последните седмици сериозно засегнаха германско-турските отношения, както и европейско-турските отношения", изтъкна канцлерката пред германския парламент, посочвайки по-конкретно арестувания от Анкара германски журналист Дениз Юджел и че отношението към него е било "несъвместимо с конституционната държава".

Журналистът, който е кореспондент на в. "Велт" в Турция и който е с двойно германско-турско гражданство, беше арестуван през февруари по обвинения в тероризъм и очаква да бъде изправен на съд.

Той е държан в изолация и на Германия ѝ беше позволено само едно посещение на консул досега.

Меркел също така е изразила опасения, че референдумът за разширяването на правомощията на Ердоган на 16 април не е бил проведен при честни условия.

Предупреждавайки Турция да зачита гражданските права в съответствие с конституционната държава, Меркел изтъкна, че не било в интерес нито на Германия, нито на Турция която и да е от двете страни да се отвърне от другата.

"Ние ще работим за връщане към диалог", посочила тя.

По думите ѝ, тя също така ще използва срещата на върха на ЕС в Брюксел в събота, за да обсъдят "какви мерки ще бъдат подходящи" да предприеме Общността спрямо Турция.

Отношенията между натовските съюзници Германия и Турция се влошиха заради спорове, свързани с миналогодишния неуспешен преврат и последвалите крути мерки на турските власти.

Скандалът се задълбочи, след като Германия и Холандия блокираха предизборни мероприятия на турски министри през март преди референдума на Ердоган.

Разгневен, турският президент обвини двете страни в използването на "нацистки" методи, което предизвика смайване особено в Берлин.

Веднага след като спечели референдума, Ердоган предложи второ всенародно допитване за връщането на смъртното наказание, което би означавало прекратяване на перспективите за членство в ЕС.