Германският канцлер Ангела Меркел, която ще търси преизбиране на изборите през септември, е сред най-вероятните жертви на руски хакерски атаки. Срещу нея ще бъде задействана познатата схема с разпространяване в мрежата на фалшиви новини. Тя е една от ключовите мишени на Кремъл заради политиката си по отношение на бежанците. 

За това са предупредили експерти от специална работна група на ЕС, създадена преди няколко години, за да противодейства точно а тези опити за влияние. 

Според тях, Германия, Франция и Холандия са сред държавите, които ще бъдат "ударени" от подобни атаки, с цел дискредитирането на лидерите им преди изборите. 

За последните 15 месеца са били засечени 2500 подобни примери за фалшиви новини, написани на 18 езика. 

През декември, консервативните християндемократи на Меркел настояха за криминализиране на фалшивите новини. Германският политически елит също очаква, че тези истории може да имат ефект върху федералните избори през тази година.

Самата Меркел призна за ролята, която фалшивите новини могат да изиграят по време на изборите в страната следващия септември. Тя призова за нови начини за регулиране на онлайн информацията и по-строги мерки, за да се справят с езика на омразата.

При изненадващата победа на Доналд Тръмп на президентските избори на 8 ноември, вниманието беше фокусирано върху степента, до която фалшиви новинарски сайтове, маскирани като легитимни медии, могат да оформят мнението на избирателя.

Самият Тръмп обаче също обвини медиите в целенасочени дезинформации срещу него.