Консервативните християндемократи на германския канцлер Ангела Меркел настояват за криминализиране на фалшивите новини. Това съобщава ДПА, след като германският политически елит очаква, че тези истории може да имат ефект върху федералните избори следващата година.

"Целенасочената дезинформация с цел дестабилизиране на държавата ще бъде наказуема по силата на закон", обяви пред местна медия депутатът от Християндемократическата партия Патрик Сенсбург.

"Мисля, че по-тежките наказания са разумни, когато фалшивите новини имат характер на целенасочена кампания", коментира друг депутат от партията на Меркел.

"Русия има интерес в разделянето и нарушаването на спокойствието на нашето общество - опасността е огромна", заяви той пред регионален вестник.

При изненадващата победа на Доналд Тръмп на президентските избори на 8 ноември, вниманието беше фокусирано върху степента, до която фалшиви новинарски сайтове, маскирани като легитимни медии, могат да оформят мнението на избирателя.

В неотдавнашна реч пред парламента Меркел призна за ролята, която фалшивите новини могат да изиграят по време на изборите в страната следващия септември. Тя призова за нови начини за регулиране на онлайн информацията и по-строги мерки, за да се справят с езика на омразата.

Томас Оперман - парламентарен лидер на групата на Социалдемократите, по-малкия партньор в коалицията на Меркел, заяви, че съществуващото законодателство трябва да се използва за борба с фалшивите новини, конспиративните теории, омразата и подстрекателството.