Германският канцлер Ангела Меркел повече няма да употребява своята фраза: "Ние ще се справим" по отношение на наплива на мигранти в Европа, която тя произнесе почти година по-рано в разгара на кризата с мигрантите. Това разказа тя в интервю за ежедневника Wirtschaftswoche.

"Тази фраза е част от моята политическа дейност, затова съм уверена, че сме силна стана, която излиза още по-силна", заяви тя. "Но понякога ми се струва, че това е твърде много, затова бих предпочела повече да не я използвам, така както тя стана своебразен девиз, почти празна фраза", призна тя преди изборите в Берлин, които ще бъдат тази неделя.

На тях, по социологически прогнози, партията на Меркел - Християн-демократическия съюз (ХДС) може да получи около 20% и да остане на трето място. Това може да стане още един удар по популярността на коалицията и самият канцлер след неотдавнашното поражение на нейната партия в родния за Меркел Мекленбург-Предна-Померания, където ХДС отстъпи на дясната партия "Алтернатива за Германия" (АдГ).

За пръв път германският канцлер произнесе фразата "Ние ще се справим" за положението към бежанците на пресконференция през август 2015 година. Досега мнозина в Германия я критикуваха за тази позиция, в това число и нейните съпартийци и партньорите й от коалицията.