Християндемократическият съюз (ХДС, CDU) на Германия печели с явно предимство на последните избори в неделя за регионален парламент на федералната провинция Саксония-Анхалт. Това са данните, публикувани след затварянето на избирателните секции от телевизионните канали ARD и ZDF. Официалните резултати се очаква да бъдат публикувани по-късно, най-вероятно в понеделник вечерта.

ХДС печели около 35-36% от гласовете. Второто място е заето от дясната популистка Алтернатива за Германия (AfD) с приблизително 22,5-23,5%. Лявата партия получи около 11%, Зелените - 6-6,5%, Свободните демократи - 6,5-7%. Социалдемократическата партия на Германия (СПД) се провали, като спечели само 8-8,5%. Избирателната активност беше около 61,5% и остана приблизително на нивото на предишните избори в региона през 2016 г. 1,8 милиона души имаха право на глас в Саксония-Анхалт.

Според местните наблюдатели основната изненада на вота беше високият резултат, показан от ХДС, тъй като последните социологически проучвания предсказваха остра борба между християндемократите и Алтернатива за Германия. Лявата партия, СПД и съответно "Алтернативата за Германия" загубиха гласове в сравнение с последните избори в страната. В същото време либералите (FDP) се завръщат в местния парламент 10 години по-късно.

През 2016 г. ХДС получи 29,8% от гласовете в Саксония-Анхалт, Алтернатива за Германия - 24,3%, Лявата партия - 16,3%, социалдемократите - 10,6% и Зелените - 5,2%.