Германският канцлер Ангела Меркел заклейми последната "провокация" от страна на Северна Корея, след като изолираната комунистическа държава изстреля поредната си балистична ракета.

"Повече от всякога е важно да сме обединени срещу заплахата за глобалната сигурност, предизвикана от Пхенян", изтъкна говорителят на германското правителство Щефен Зайберт.

Пхенян изстреля нова балистична ракета

Пхенян изстреля нова балистична ракета

След почти двумесечно затишие...

Най-новото изстрелване на ракета от Северна Корея, което беше първото от 15 септември насам, беше обявено за "най-мощната междуконтинентална балистична ракета" от държавните севернокорейски медии, като тя можела да достигне всяка точка от континенталната територия на САЩ.

Междувременно президентът на Южна Корея Мун Дже-ин обяви, че ще поиска от китайския си колега Си Цзинпин да вземе по-голямо участие в прекратяването на провокациите от страна на Северна Корея.

Мун има насрочено посещение в Китай през следващия месец, когато той се очаква да окаже натиск върху Си да предприеме по-активна роля по отношение на севернокорейската криза.

КНДР се хвали - новата им междуконтинентална балистична ракета можела да удари САЩ

КНДР се хвали - новата им междуконтинентална балистична ракета можела да удари САЩ

Щяло да я защити от "американската империалистическа политика"

Президентът на Южна Корея също така се е споразумял с японския премиер Шиндзо Абе да бъдат потърсени допълнителни санкции на ООН срещу Северна Корея, посочвайки, че двете страни повече не могат да търпят провокативното поведение на своя съсед.

"Изразявайки опасенията си във връзка с твърденията на Северна Корея, че нейните програми за разработване на ядрени оръжия и ракети са в заключителен етап, двамата лидери се съгласиха да окажат по-силен натиск срещу Северна Корея на заседанието на Съвета за сигурност, насрочено за 30 ноември", изтъкна пресаташето на Мун Дже-ин.

Кремъл: Ракетният тест на КНДР е провокативен акт

Кремъл: Ракетният тест на КНДР е провокативен акт

Москва осъжда новия ракетен пуск на Пхенян