Германия се нуждае от силна Франция и има интерес от успеха на икономическите реформи на президента Еманюел Макрон, коментира канцлерът Ангела Меркел, съобщава "Ройтерс".

"За нас една силна Франция помага да задвижим Европа напред и затова имаме максимален интерес от успехите на президента Макрон", обясни тя.

Правителството на Макрон предвижда редица данъчни облекчения, които ще влязат в сила през следващите месеци, за да увеличат разполагаемия доход, а в същото време френската прокуратура разследва предизборната кампания на Макрон.

Разследването срещу управляващите идва на фона на продължаващи протести в страната, завършили с жертви и стотици ранени.

Разследват Макрон за предизборни дарения

Разследват Макрон за предизборни дарения

Неизвестни дарители привлякоха вниманието на прокуратурата във Франция

Припомняме, че т. нар. движение на "жълтите жилетки" е насочено срещу увеличаването на данъците върху горивата от 1 януари 2019 година.

Френският премиер Едуар Филип заяви, че правителството ще остане твърдо в плана си за увеличаване на акциза. Управляващите призоваха да не се радикализират протестите.

Макрон на свой ред също призова протестиращите към диалог, а в демонстрациите са ранени около 530 души, 17 от тях - тежко.

Втора жертва на протестите на „жълтите жилетки“ във Франция

Втора жертва на протестите на „жълтите жилетки“ във Франция

Загина мотоциклетист...

Преди честванията по случай края на Първата световна война, Доналд Тръмп обвини през Туитър Макрон за евентуална армия на Европейския съюз и вместо това поиска да се плати на НАТО за отбрана. Тръмп коментира, че Германия е атакувала Франция и в двете световни войни.

"Проблемът е, че Еманюел страда от много нисък рейтинг във Франция, 26%, и безработица от почти 10%. Просто се опитва да се добере до друга тема. Между другото, няма страна, по-голям националист от Франция, много горди хора - и с право. Направете Фрнация велика отново", обясни тогава Тръмп.

Тръмп се заяжда с рейтинга на Макрон и ЕС армията и му казва да плаща за НАТО
Обновена

Тръмп се заяжда с рейтинга на Макрон и ЕС армията и му казва да плаща за НАТО

В световните войни, преди идването на САЩ, в Париж учили немски