Meta Platforms обяви в сряда, че е премахнала около 63,000 акаунта във Facebook от Нигерия, които са се опитвали да извършват сексуално изнудване за получаване на финансови облаги, насочени предимно към възрастни мъже в САЩ. Тези измамници, известни като Yahoo boys, използват фалшиви акаунти, за да прикриват идентичността си, предава Ройтерс.

Измамниците заплашват жертвите си с разкриване на компрометиращи снимки, ако не получат плащане. Meta съобщи, че въпреки че повечето опити са неуспешни, е имало и опити за изнудване на малолетни, които са докладвани на Националния център за изчезнали и експлоатирани деца в САЩ.

Meta също така премахна координирана мрежа от около 2500 акаунта, свързани с група от около 20 лица. Те предлагали за продажба сценарии и ръководства за измами, както и връзки към колекции от снимки за използване при създаването на фалшиви акаунти.

Нигерийските измамници са известни със своите "измами 419", наречени по този начин според члена от националния наказателен кодекс, който се опитва да се справи с онлайн измамите. С увеличаващите се икономически трудности в страната, онлайн измамите нарастват, като се извършват от университетски общежития, бедни предградия или дори богати квартали.

Meta продължава да използва нови технически инструменти за откриване на сексуално изнудване и да работи с органите на реда за борба с онлайн измамите.

ЕС разследва пристрастяващи ли са Facebook и Instagram за непълнолетните

ЕС разследва пристрастяващи ли са Facebook и Instagram за непълнолетните

Ще се проверява и има ли високо ниво на поверителност, безопасност и сигурност за непълнолетните като цяло