Британският премиер Тереза ​​Мей от днес обмисля възможен четвърти опит за сключване на споразумение за Брекзит чрез парламента, съобщава АФП.

Депутатите в петък отхвърлиха сделката за май, макар и със значително по-ниска разлика от предишните два случая през януари и март. "Ние вярваме, че най-добрият начин да се уважи референдумът е да се постигне сделката", заяви председателят на консервативната партия Брандън Луис.

Отбелязвайки нарастващата подкрепа за сделката си, въпреки поражението, говорителят на Мей заяви пред репортери: "Най-малкото вървим в правилната посока".

Парламентът за трети път отхвърли сделката на Мей за Брекзит
Обновена

Парламентът за трети път отхвърли сделката на Мей за Брекзит

344 депутати гласуваха против споразумението

Депутатите трябва да се съберат отново в понеделник, за да обсъдят възможни промени в сделката, които да гарантират, че тя ще бъде приета, включително подкрепа за по-тесни икономически връзки с Европейския съюз след напускането на Великобритания.

Правителството се противопоставя на преразглеждането на своята стратегия за Брекзит и Мей посочи в петък, че всякакви варианти все пак ще изискват първо подкрепа от парламента за споразумението за оттегляне.

Споразумението дава възможност за дълъг преходен период, който временно ще запази статуквото, за да даде възможност на гражданите и фирмите да се адаптират към бъдещите отношения между Великобритания и ЕС.

Три години след като Великобритания гласува за напускане на ЕС в исторически референдум, процесът е блокиран от проблеми между правителството и парламента.

Хиляди протестиращи, се събраха пред парламента в петък и обвиниха обвинят депутатите, че са предали Брекзит, като са го отложили.

Хиляди поддръжници на Брекзит „наводниха” центъра на Лондон

Хиляди поддръжници на Брекзит „наводниха” центъра на Лондон

След гласуването някои протестиращи пред парламента крещяха "Засрамете се"

Поддръжниците на Брекзит в партията на Мей се противопоставят на сделката, защото смятат, че тя не стига достатъчно далеч в прекъсването на връзките с Брюксел, докато искащите оставане са за по-тесни връзки с ЕС, като Норвегия или Швейцария, а някои биха предпочели Брекзит да бъде напълно спрян.

Консерваторът депутат Ники Морган, бивш министър на кабинета, коментира радио БиБиСи, че правителство на националното единство може да бъде необходимо, за да прекъсне безизходицата. "Имаше периоди в нашата история, когато имахме правителства на националното единство или коалиция за един много специфичен въпрос", обяснява тя.

Великобритания трябваше да напусне ЕС в петък, дългоочакваният 29 март - "Ден на независимостта", но с парализата в парламента Мей поиска миналата седмица от европейските лидери отсрочка с още малко време.

Сега тя е изправена пред необходимостта да обясни какво се случва след това, след като председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск обяви среща на високо равнище в Брюксел на 10-ти април.

Брюксел: Най-вероятно Великобритания напуска ЕС без сделка на 12 април

Брюксел: Най-вероятно Великобритания напуска ЕС без сделка на 12 април

Сега 12 април е новият 29 март за Брекзит

ЕС определи краен срок, 12-ти април за решение, с два вероятни варианти: Великобритания изобщо не сключва сделка или се съгласява с продължително удължаване, за да даде време за нов подход.

Премиерът заяви, че ще бъде "неприемливо" избирателите да участват в изборите за Европейски парламент през май.

Депутатите многократно са отхвърляли резултата "без сделка", страхувайки се от катастрофа, ако Великобритания прекрати връзките с най-близкия си търговски партньор без план. Това обаче остава правна опция по подразбиране. След гласуването, ирландският премиер Лео Варадкар коментира, че това е "нарастваща възможност".

Това е последната възможност да осигурите Брекзит, обяви Мей пред депутатите

Това е последната възможност да осигурите Брекзит, обяви Мей пред депутатите

Корбин поиска предсрочни избори