Парламентът на Великобритания за трети път отхвърли споразумението за Брекзит на британския премиер Тереза Мей, пише "Гардиън".

344 депутати в Камарата на общините гласуваха срещу договореното между Мей и ЕС споразумение за напускане на Общността, а 286 - "за", което означава мнозинство от 58 депутати.

В полза на споразумението са гласували 277 консерватори, петима лейбъристи и четирима независими. Общо 286 законодатели. Против сделката са гласували 234 лейбъристи, 34 депутати от Шотландската национална партия, 34 консерватори, 16 независими, 11 либералдемократи, 10 от Демократичната юнионистка партия, четирима депутати от партията на Уелс "Плайд камри"и един от Зелените. Общо са гласували 344 депутати срещу споразумението.

Туск свика извънредна среща на върха на ЕС за Брекзит на 10 април

Туск свика извънредна среща на върха на ЕС за Брекзит на 10 април

Той съобщи новината минути след гласуването в Камарата на общините

Този път депутатите гласуваха само споразумението за Брекзит. Политическата декларация не беше подложена на гласуване.

На 12 март законодателите отхвърлиха изменената сделка на Мей. Гласуването приключи с 391 гласа "против" срещу 242 гласа "за". На 15 януари 432 британски депутати срещу 202 гласуваха против споразумението на Мей.

Сега Великобритания трябва да обяви пред Европейския съвет до 12 април какво следва. Вероятностите са Обединеното кралство да напусне ЕС без споразумение след близо две седмици или дълго отлагане на Брекзит, което би означавало, че Великобритания ще трябва да участва на изборите за Европейски парламент през май.

Брюксел: Най-вероятно Великобритания напуска ЕС без сделка на 12 април

Брюксел: Най-вероятно Великобритания напуска ЕС без сделка на 12 април

Сега 12 април е новият 29 март за Брекзит

След гласуването премиерът Тереза Мей се закани да продължи да се бори за "плавен Брекзит". Според нея последиците ще са сериозни след отхвърлянето на сделката.

Снимка 415159

Източник: ЕПА

Сега Великобритания ще трябва да напусне ЕС на 12 април. Великобритания може да поиска допълнително отлагане. Това ще означава да участва на изборите за Европейски парламент. В понеделник депутатите ще обсъдят други варианти, каза тя.

Хиляди поддръжници на Брекзит „наводниха” центъра на Лондон

Хиляди поддръжници на Брекзит „наводниха” центъра на Лондон

След гласуването някои протестиращи пред парламента крещяха "Засрамете се"

Страхувам се, че достигнахме лимита в този процес в тази камара, подчерта Тереза Мей.

Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин призова Мей да свика предсрочни избори, ако не е склонна да се въведат промени в споразумението. Според него сделката трябва да бъде променена.

Ако Мей не може да приеме това, трябва да подаде оставка. Нека страната да реши бъдещето чрез парламентарни избори, поиска лейбъристът.

Иън Блекфорд, председател на парламентарната група на Шотландската национална партия, заяви, че Мей трябва да помисли за отмяна на Брекзит. Той повтори призива на Корбин, че трябва да се проведат предсрочни парламентарни избори.

Междувременно британската лира се обезцени спрямо щатския долар след гласуването.