Военната хунта в Мианмар планира да освободи 7012 затворници по силата на амнистия, за да отбележи деня на независимостта на страната. Това съобщи агенция Ройтерс, цитирайки държавната телевизия MRTV.

Държавата от Югоизточна Азия е изправена пред международна изолация, откакто военните завзеха властта от демократично избрано правителство, водено от Нобеловия лауреат Аун Санг Су Чжи преди близо две години.

Искам да благодаря на някои международни и регионални държави и организации и лица, които положително си сътрудничиха с нас в разгара на целия натиск, критики и атаки, заяви старши генерал Мин Аунг Хлаинг в реч за отбелязване на Мианмар 75-ти ден на независимостта. Ние работим в тясно сътрудничество със съседни страни като Китай, Индия, Тайланд, Лаос и Бангладеш. Ще работим заедно за стабилност и развитие на границите, добави той.

Мианмар е в хаос, откакто армията пое властта от правителството на Су Чи на 1 февруари 2021 г., като задържа нея и други служители и реагира на продемократични протести и несъгласие с брутална сила. Докато уличните протести вече са рядкост след кървавите репресии, военните участват в почти ежедневни сблъсъци с етнически сили на малцинствата.

Властите обикновено освобождават затворници, за да отбележат деня, в който Мианмар обяви независимост от британското управление. Амнистията обаче няма да включва онези, осъдени за убийство и изнасилване или затворени по обвинения, свързани с незаконно сдружаване. Не е ясно дали ще бъдат освободени политически затворници.

Военната хунта в Мианмар обяви амнистия

Военната хунта в Мианмар обяви амнистия

Освободени са и четирима чужденци