Изследователи на Microsoft заявиха в четвъртък, че са открили нещо, което според тях е мрежа от фалшиви, контролирани от Китай акаунти в социалните медии, които се опитват да повлияят на избирателите в САЩ чрез използване на изкуствен интелект (AI).

Говорител на китайското посолство във Вашингтон каза, че обвиненията срещу Китай, използващ AI за създаване на фалшиви акаунти в социалните медии, са "пълни с предразсъдъци и злонамерени спекулации" и че Китай се застъпва за безопасното използване на AI.

В нов изследователски доклад Microsoft каза, че акаунтите в социалните медии са част от предполагаема китайска информационна операция. Кампанията имаше прилики с дейност, която Министерството на правосъдието на САЩ приписа на "елитна група в рамките на Министерството на обществената сигурност на Китай", каза Microsoft.

Изследователите не уточняват кои социални медийни платформи са засегнати, но екранни снимки в техния доклад показват публикации от нещо, което изглежда е Facebook и Twitter.

Докладът подчертава напрегнатата социална медийна среда, докато американците се подготвят за президентските избори през 2024 г.

Правителството на САЩ обвини Русия в намеса в изборите през 2016 г. със скрита кампания в социалните медии и предупреди за последващите усилия на Китай, Русия и Иран да повлияят на избирателите.

Докладът предоставя ограничени примери за скорошната дейност и не обяснява подробно как изследователите приписват публикациите на Китай.

Говорител на Microsoft каза пред "Ройтерс", че изследователят на компанията е използвал "многостранен модел на приписване", който разчита на "технически доказателства, поведенчески доказателства и контекстуални доказателства".

Кампанията започна да използва технология за генеративен изкуствен интелект през март 2023 г., за да създаде политически натоварено съдържание на английски език и да "имитира гласоподавателите на САЩ", каза Microsoft.

Новото съдържание много повече "привлича вниманието от неудобните визуализации, използвани в предишни кампании от китайски национални държавни актьори, които разчитаха на цифрови рисунки, фотоколажи и други ръчни графични дизайни", пишат изследователите.

Говорителят на Microsoft каза, че идентифицираните акаунти са се опитали да изглеждат американски, като са посочили публичното си местоположение като в Съединените щати, публикували са американски политически лозунги и са споделяли хаштагове, свързани с вътрешнополитически проблеми.

Безпокойство в Китай срещу проектозакон, забраняващ коментари и предмети, които вредят на "националния дух"

Безпокойство в Китай срещу проектозакон, забраняващ коментари и предмети, които вредят на "националния дух"

До момента около 39 000 китайски граждани са дали отзиви за предложенията чрез уебсайта на китайския парламент