Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер обяви, че мъж, издирван за разпит за убийството на 14-годишно момиче в Майнц, е бил арестуван в Ирак. Смята се, че заподозреният е избягал от Германия през миналата седмица.

Говорейки след конференция на министрите на вътрешните работи на германските федерални провинции, Зеехофер посочи, че Али Б., 20-годишен иракчанин, заподозрян за убийството на момичето, е бил арестуван в Северен Ирак.

Зеехофер допълни, че германското външно министерство е подало молба за екстрадиране на заподозрения.

Въпросният иракчанин, който е кандидатствал за убежище и чиято молба за закрила в Германия е била отхвърлена, е избягал от Германия за Ирак през Турция заедно с 8-членното си семейство. Била е издадена международна заповед за арестуването му.

На Али Б. му е било отказано правото на убежище, но му е било разрешено да остане в бежански център, докато решението по неговия случай е било обжалвано.

Тялото на момичето, идентифицирано в медиите само като Сузана, е било открито в сряда в близост до бежански център във Висбаден, където е живял иракчанинът. Аутопсията е показала, че тя е била жертва на сексуално нападение.

Младата възраст на жертвата шокира мнозина германци. Също така бяха зададени въпроси за това, защо полицаите, отговорни за случая, им е отнело много време, за да намерят тялото ѝ и как заподозреният и неговото семейство са успели да напуснат Германия с документи и самолетни билети, издадени на различни имена.

Случаят създаде голям политически скандал. По-рано днес, антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия" се опита да проведе импровизирана минута мълчание за Сузана в Бундестага (германския парламент). Този ход беше осъден от другите партии като опит за инструментализиране на човешка трагедия.