Поне 28 мигранти избягаха от самолет, който направи аварийно кацане в Барселона в сряда, когато бременна жена симулира, че започва да ражда по време на полет от Мароко за Турция, преди полицията да арестува половината от тях, съобщи испанското правителство, цитирано от Ройтерс.

След кацане на барселонското летище "Ел Прат" жената е проверена в болница и е установено, че не е започнала да ражда, заявиха от правителството

Полицията е задържала 14 души, които са били в самолета на турската авиокомпания Pegasus Airlines, докато други 14 все още са в неизвестност, съобщи правителството.

Според изявлението петима са били върнати на самолета, а други осем ще бъдат депортирани в Мароко. Не са предоставени подробности за всички мигранти.

В самолета е имало общо 228 пътници от Казабланка до Истанбул, където той е кацнал в 13:10 часа местно време (12:10 часа българско време) след закъснение от над три часа, според сайта за проследяване на полети Flightradar24.com.

Преди малко повече от година група пътници от Казабланка за Истанбул избягаха от самолета си на пистата на испанския остров Майорка след аварийно кацане под фалшив претекст и 12 от тях бяха арестувани, а други 12 избягаха.

Нелегалната миграция, обикновено с лодка или през сухопътната граница между Мароко и испанските анклави Сеута и Мелила на северното крайбрежие на Африка, е една от няколкото спорни точки в испанско-мароканските отношения през последните десетилетия.

Мароко арестува 25 африканци, близо до анклава Мелиля

Мароко арестува 25 африканци, близо до анклава Мелиля

Месеци след безредиците в испанския анклав