Мигрантите, които се намират на гръцко-македонската граница, отказват да се прехвърлят в бежански лагери. Причината е, че се надяват европейската политика спрямо тях да се промени. Става въпрос за над 13 000 мигранти, предава кореспондентката на БНР в Гърция.

Бежанската вълна към гръцките острови се увеличава, въпреки че входът на бежанците през Македония е затворен. Министерството на търговския флот информира, че на ден от турския бряг пристигат над 2000 души.

На граничния пункт при Идомени представители на гръцките и европейски власти се опитват да обяснят на събралото се множество бежанци, че вероятност да преминат няма.

Проливен дъжд вали трети ден. В болница са настанени 70 деца. Въпреки че правителството има план за изтегляне на хората от македонската граница, мигрантите отказват. Много малка част от тях днес са се прехвърлили доброволно в бежански лагери. Обратния път към Турция са поели едва 240 души.

Изявление на председателя на Европейския съвет Доналд Туск в социалната мрежа, че затварянето на границите е общо европейско решение, е предизвикало буря от реакции. Премиерът Алексис Ципрас веднага е призован от опозицията да опровергае, че Атина е подкрепила границите да бъдат затворени. Ципрас отговори отново чрез социална мрежа. Той е категоричен, че решението е едностранно на някои европейски страни. Той отправи призив към Европейския съвет да не подкрепя разединението на Европа.

В Гърция всеки ден се отварят нови бежански лагери. Там се настаняват мигранти, които да бъдат пренасочени от пристанище Пирея и егейските острови.