Хавиер Милей, който прави първото си посещение в Бразилия като президент на Аржентина, в реч в неделя нападна социализма за ограничаване на свободите и създаване на корупция, съобщава "Ройтерс".

Това направи той на митинг, ръководен от бившия бразилски крайно десен президент Жаир Болсонару.

Четейки от подготвена реч на събитието CPAC Brasil 2024, Милей не спомена президента на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва, въпреки че привържениците на Болсонару скандираха обиди за левия лидер и призоваха той да бъде вкаран в затвора.

Снимка 673593

Източник: EPA/БГНЕС

Милей пропусна президентската среща на върха на търговския блок Меркосур в Парагвай в понеделник, където най-накрая щеше да се срещне с Лула, основният търговски партньор на лидера на Аржентина. Вместо това той реши да присъства на митинга на своя десен съюзник Болсонару.

Припомняме, че Милей обтегна отношенията с бразилското правителство, като нарече Лула "корумпиран" и "комунист".Лула вече поиска извинение от Милей.

"Идиотски динозавър": Вместо извинение Милей пак разкритикува президента на Бразилия

"Идиотски динозавър": Вместо извинение Милей пак разкритикува президента на Бразилия

Аржентинският лидер ще посети съседната страна

След речта тълпата аплодира Болсонару, заявявайки, че го искат отново на власт, въпреки че му е забранено от съда да се бори за изборна длъжност до 2030 г.

CPAC Brasil има за цел да събере подкрепа за кандидатите на партията на Болсонару на тазгодишните общински избори и да проектира влиянието му преди президентската надпревара през 2026 г.

Събитието, обявено за първия голям опозиционен митинг в кампанията за местни кметски избори през октомври, също така имаше за цел и обединяване на десните лидери в Америка.

Бившият кандидат за президент на Чили Хосе Антонио Каст се обърна към митинга, както и бившият боливийски министър Бранко Маринкович, който беше представен като възможен кандидат за президентските избори в Боливия догодина.

По време на събитието говориха и десни политици от Португалия и Ел Салвадор.

Болсонару, който говори в събота, каза, че десните набират сила в международен план, в Италия и Франция, и се надява бившият президент на САЩ Доналд Тръмп да бъде върнат в Белия дом тази година.

Бразилия чака извинение от Аржентина за "глупостите" на Милей

Бразилия чака извинение от Аржентина за "глупостите" на Милей

Аржентинският лидер обаче не е направил нищо, за което да съжалява