Политическата кариера на бившия бразилски президент Жаир Болсонару окончателно приключи в петък.

Това стана ясно, след като Федералният избирателен съд на Бразилия забрани на крайнодесния националист да заема публични длъжности до 2030 г. заради поведението му по време на изборите миналата година, съобщава "Ройтерс".

Петима от седем съдии гласуваха за осъждането на 68-годишния Болсонаро за злоупотреба с власт и медиите, когато през юли, преди изборите през 2022 г., той привика посланици, за да изрази неоснователни твърдения относно системата за електронно гласуване в Бразилия.

Отборът на настоящия президент Лула да Силва отпразнува резултата.

"Някои важни послания идват от процеса: лъжата не е легитимен инструмент за упражняване на обществена функция и политиката не се управлява от закона на джунглата", написа в "Туитър" министърът на правосъдието Флавио Дино. Демокрацията преодоля най-трудния си стрес тест от десетилетия."

Болсонару може да загуби политическото си бъдеще

Болсонару може да загуби политическото си бъдеще

Трима от задължителните четирима съдии постановиха злоупотреби

Припомняме, че решението на съда е очаквано. 

В четвъртък, трима от задължителните четирима съдии от федералните избирателни съдилища постановиха, че бившият държавен глава е злоупотребил с властта си на миналогодишните избори.

Делото беше отложено за петък, за да се произнесат останалите съдии.

Болсонару може да се окаже лишен от публична длъжност до 2030 г., ако мнозинството от седемте съдии в съда в Бразилия установят, че е злоупотребил с властта си, като е призовал посланици, за да изрази неоснователни твърдения относно системата за гласуване в Бразилия преди гласуването миналата година.

Съдят Болсонару на 22 юни

Съдят Болсонару на 22 юни

По обвинения в злоупотреба с власт и дезинформация

Болсонару, бивш капитан от армията, загуби изборите през октомври миналата година от левия съперник Луис Инасио Лула да Силва.

Той е обвинен, че е създал общонационалното движение за отмяна на изборния резултат, което завърши с нахлуването на 8 януари в правителствени сгради в Бразилия от хиляди негови поддръжници. Той обаче отрича да е извършил нарушение.

Избран през 2018 г. на фона на вълна от десни лидери, включително неговия политически идол, бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, Болсонару получи критики за слабото си управление на тропическите гори на Амазонка, подхода си към ограниченията срещу COVID-19 и атаките срещу избирателната система на Бразилия.

Много от неговите някогашни съюзници са разпитвани от законодателите в разследване на Конгреса за бунтовете от 8 януари.