"Една година след началото на агресията на Руската федерация срещу Украйна страната ни отново осъжда категорично всички нарушения на международното право в областта на правата на човека и международното хуманитарно право". Това заяви министърът на външните работи Николай Милков участва в Сегментите на високо равнище на 52-та сесия на Съвета на ООН по правата на човека и на Конференцията по разоръжаването, които се провеждат в Женева, Швейцария.

Това съобщиха от пресцентъра на МВнР. 

Той определи като ужасяващо системното нарушаване на правата на човека в окупираните територии на Украйна. Тези нарушения изискват единодушно осъждане и търсене на отговорност на извършителите.

В рамките на сесията на Съвета, България ще подкрепи резолюция за удължаване на мандата на Независимата международна анкетна комисия, представена от Украйна.

Акцент бе поставен и върху подкрепата на България за постепенния подход към пълното ядрено разоръжаване. В този контекст бе подчертано водещото значение на Договора за неразпространение на ядрено оръжие, придържането към който осигурява единствения реалистичен път за постигане на благородната крайната цел - изграждането на свят без ядрени оръжия. 

Путин подписа закона за излизането на Русия от договора СТАРТ II

Путин подписа закона за излизането на Русия от договора СТАРТ II

Решението за възобновяване на участието на Русия в договора може да бъде взето от държавния глава

Милков отправи призив към Русия да възстанови прилагането на Договора "Нов СТАРТ".

Милков подчерта, че насърчаването и защитата на правата на човека са първостепенен приоритет на българската външна политика. Страната ни се ангажира със запазването и укрепването на мултилатерализма и международното сътрудничество.

Тази година отбелязваме 75-ата годишнина от Всеобщата декларация за правата на човека и 30-та годишнина от Виенската декларация и Програмата за действие с основен акцент върху универсалността, неделимостта, взаимозависимостта и взаимосвързаността на всички видове права на човека.

В национален план, тази година България отбелязва 80 години от спасяването на българските евреи през Втората световна война - уникален епизод от съвременната история, който ни вдъхновява да продължим да утвърждаваме толерантността и разбирателството като основни ценности на съвременната демокрация и да се борим с всички форми на дискриминация и омраза, се казва още в съобщението.

365 дни война в Европа, 24.02.2022 – 1 година по-късно

365 дни война в Европа, 24.02.2022 – 1 година по-късно

Украйна трябва да се отбранява, спазвайки международното право и фундамента на настоящата система на международните отношения. Това обаче е част от цената, която се плаща