Посолството на Русия в сирийската столица Дамаск е било подложено на минометен обстрел. Никой от служителите на дипломатическата мисия не е пострадал, съобщават от руското външно министерство.

"На трети октомври руската дипломатическа мисия в Дамаск беше подложена на минометен огън. Един от снарядите избухна на територията на посолството в близост до жилищния комплекс. По една случайност никой от служителите на посолството ни не е пострадал. Дипломатическото представителство е претърпяло материални щети. Още две мини избухнаха в близост до посолството”, отбелязаха от руското външно ведомство.

Уточнява се, че обстрелът е бил извършен от предградието „Джобар” на сирийската столица, което е контролирано от терористичната групировка Фронт „Фатех ал Шам” (бивш Фронт "Ал Нусра") и „Файлак ар Рахман”.

„За пореден път те (терористите, б. р.) създадоха сериозна опасност за живота и дейностите на руските дипломати в Сирия, бяха нарушени основните норми на международното право. Разглеждаме обстрела на руското посолство в Дамаск и като следствие на действията на тези, които, подобно на САЩ и някои от техните съюзници, провокират продължаването на кървавия конфликт в Сирия, заиграват се с различни бойци и екстремисти”, отбелязват още от руското външно министерство.  

През 2015 г. руското посолство в Дамаск беше обстрелвано на няколко пъти. Тогава Москва ги разглеждаше като терористичен акт.