Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников назова пет принципа, въз основа на които според него трябва да се вземат решения за гарантиране на мира, сигурността, просперитета и развитието на Черноморския регион.

Разников участва на конференцията за сигурността в Черно море, която се състоя в Букурещ. Той очерта тези принципи на официалната си страница във Facebook:

1. Светът трябва да промени отношението си към агресията. Забавената реакция при избухване на война не работи, както е доказано многократно. "Не провокирайте" не работи. руснаците не се нуждаят от провокации, за да започнат война."

Свободният свят трябва да има стратегическа инициатива и да е готов да действа бързо и превантивно. Това е важна промяна в съзнанието, а не всички са психологически готови. Без тази готовност няма да има политическа воля и правилни решения. Но този подход ще бъде най-добрият отрезвяващ фактор за всеки агресор.

2. В света трябва да има система от гаранции, която да не позволява на никого да решава каквото и да било със сила. В Черноморския регион няма алтернатива на НАТО, Украйна трябва да се присъедини към алианса възможно най-скоро, защото забавянето увеличава рисковете. "Ние доказахме способността си да укрепим Алианса и предприехме официални стъпки, като подадохме молба за членство."

3. Крим трябва да бъде върнат на Украйна. Според Резников "всякакви модели или разговори за сигурността в региона, които не включват освобождаването на Крим от руската окупация, са илюзии. "Трябва да се сбогуваме с тези илюзии. Не бива да се заблуждаваме, че има и други възможности. Такива не съществуват." Затова в контекста на Черноморския регион има само една перспектива - как да бъде освободен Крим и въпросът е от общ интерес.

4. Русия трябва да се превърне в демократична федерация. "Тезата на някои партньори, че Москва трябва да участва във всички важни дела на региона, се разбива на пух и прах от реалността. Със сегашния терористичен режим, който се храни с имперски фантомни болки, всякакви споразумения са невъзможни."

Министърът изброява и стъпките, които според него Русия трябва да предприеме по този път: денацификация, екстрадиция на престъпниците, компенсация за нанесените вреди. "В противен случай не може да й се има доверие." Трябва да има обща позиция, включително система от мощни санкции, които да гарантират, че без истинска демократична федерация, Русия няма да може да възстанови отношенията си с цивилизования свят.

5. Военна победа на Украйна през 2023 г. "Време. Правилното лекарство, приложено в неподходящото време и твърде късно, може да не подейства. Отлагането или "замразяването" на войната е против интересите на региона. Регионът ще загуби инерция, докато други се развиват. Ето защо е в интерес на всички да се постигне пробив на бойното поле през 2023 г. За целта Украйна се нуждае от бърза и достатъчна подкрепа."

За да надградим тези позиции, има редица съвсем конкретни стъпки, които в момента обсъждаме с нашите партньори, подготвяме за изпълнение или вече изпълняваме. Черно и Азовско море ще бъдат пространство на мира, а Крим ще се завърне у дома. Правим всичко възможно, за да приближим този момент, завършва поста си Олексий Резников.

Украинските власти неведнъж са заявявали, че войната, разгърната от Русия, може да бъде окончателно прекратена само ако бъдат освободени всички завзети от Москва територии, виновниците за престъпленията им бъдат наказани и им бъдат изплатени компенсации.

Русия не е формулирала официално точните цели на военните си действия и условията за постигане на мир, но нейни представители многократно са посочвали сред тях "демилитаризацията и денационализацията" на Украйна, признаването от страна на Киев на анексирането на украински територии и отказ на Украйна да се присъедини към НАТО.