Мирен план на ООН за Йемен призовава хутите да се откажат от балистичните си ракети, а в отговор коалиция ръководена от Саудитска Арабия ще прекрати бомбардировките си, предвижда се и споразумение за преходно управление, съобщава "Ройтерс".

Планът, който все още не е публикуван и все още може да бъде променен, е най-новото усилие за прекратяване на тригодишната гражданска война в Йемен, която доведе до едно от най-тежката хуманитарна криза в света.

Предишните усилия за прекратяване на конфликта, в който според ООН са убити повече от 10 000 души, се провалиха. Не е ясно дали новият план ще се справи по-добре. Проектът на документа, който е представен пред "Ройтерс" и се потвърждава от два източника, които са запознати с него, предлага като стъпка към нови споразумения за сигурност "тежките и средните оръжия, включително балистичните ракети, да се предават от недържавни въоръжени групи по плавен и планиран начин".

Саудитска Арабия прихвана балистична ракета, изстреляна от Йемен

Саудитска Арабия прихвана балистична ракета, изстреляна от Йемен

Над южния град Джизан

"Няма въоръжени групи, които да бъдат изключени от разоръжаването", пише в документа и допълва, че това включва и хутите, които са изстреляха ракети по съседна Саудитска Арабия. В документа се цитират и планове за създаване на преходно правителство, в което "политическите компоненти трябва да бъдат адекватно представени", което очевидно е реверанс към хутите, които едва ли ще отстъпят столицата Санаа без участие в бъдещо правителство.

"Целта е да се свържат сигурността и политическите аспекти, започвайки с прекратяването на бойните действия ... след това да се премине към изтегляне на военни сили и формиране на правителство на националното единство. Тази последна цел вероятно ще е най-трудната", допълва един от източниците.

Мирният план е изготвен от специалния пратеник на ООН Мартин Грифитс, който трябва да представи "рамка за преговори" в Йемен до средата на юни. Анвар Гаргаш, министър на външните работи на ОАЕ, дава сигнал, че Абу Даби желае да подкрепи усилията на Грифитс.

"От политическа гледна точка е необходимо да се подкрепят усилията на ООН. В крайна сметка това ще означава преход, към нов политически ред в Йемен. Очевидно с усилията на ООН, военният и политическият процес ще доведе до излизането на Хутис от градските центрове", коментира Гаргаш.

Арабската коалиция разкрива доказателства за иранско въоръжаване на хутите

Арабската коалиция разкрива доказателства за иранско въоръжаване на хутите

Според полковник Турки Ал Малки, Иран заплашва регионалната и международна сигурност