Арабската коалиция разкрива нови доказателства за участие на Иран във въоръжаване на бунтовниците хути в Йемен, съобщава The National.

Говорителят на коалицията полковник Турки Ал Малки коментира, че ще покаже на пресконференция ирански балистични ракети, взети от бунтовниците.

"Нови доказателства ще разкрият участието на Иран в контрабандата на балистични ракети и оръжия за хутите. Иран заплашва регионалната и международна сигурност и разпространява хаос", коментира Ал Малки.

Бунтовници многократно са изстрелвали балистични ракети към Саудитска Арабия, които са прихващани. В неделя, саудитски гражданин е пострадал от снаряд, изстрелян от хутите към град Найрен в монархията.

Рияд: Ще се сдобием с ядрена бомба, ако иранският Хитлер го направи

Рияд: Ще се сдобием с ядрена бомба, ако иранският Хитлер го направи

Саудитска Арабия не иска да се сдобие с ядрена бомба

Полковник Ал Малки коментира, че хутите заплашват и главното пристанище на Ходейда, използвайки лодки с експлозиви, което "е сериозна заплаха за корабоплаването и международната търговия". Армейски сайт съобщава също, че хутите имат на разположение ирански военен експерт, който им помага да реорганизират своите милиции на бойното поле.

"Използват ирански експерт, който притежава европейски паспорт и е с прякор Ал Амир, той подготвя нови военни планове и помага на офанзивата им, както и да ги задържи заедно, въпреки неизбежния им колапс", допълва сайтът.

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан коментира, че ЕС трябва да обсъди ролята на Иран в Сирия и Йемен, както и програмата за балистични ракети. "Ние не трябва да изключваме отговорността на Иран в разпространението на балистични ракети и в много спорната му роля в Близкия и Средния Изток", обясни той.

Подготвяните от ЕС санкции срещу нас ще засегнат ядрената сделка, предупреди Иран

Подготвяните от ЕС санкции срещу нас ще засегнат ядрената сделка, предупреди Иран

Няколко държави от съюза подготвят предложение за налагане на санкции

Миналата седмица, Великобритания, Франция и Германия предлагат нови санкции на ЕС срещу Техеран по отношение на нейните балистични ракети и ролята му в Сирия, където подкрепя сили, лоялни на президента Башар Ал Асад.

Саудитската коалиция, която включва ОАЕ, се намеси в войната в Йемен през 2015 г. по искане на президента на Йемен

Топ републиканец очаква Тръмп да изтегли САЩ от ядрената сделка с Иран през май

Топ републиканец очаква Тръмп да изтегли САЩ от ядрената сделка с Иран през май

Точно сега не се усеща, че ще го удължи