Всякакви нови санкции на ЕС срещу Иран пряко ще засегнат ядреното споразумение между световните сили и Техеран, предупреди иранският заместник-министър на външните работи, цитиран от "Ройтерс".

Вчера се появи информация, че няколко държави от съюза подготвят предложение за налагане на санкции на Ислямската република заради ракетната й програма и участието й във войната в Сирия с цел убеждаване на САЩ да останат в ядрената сделка.

Великобритания, Франция и Германия предлагат нови санкции на ЕС срещу Иран

Великобритания, Франция и Германия предлагат нови санкции на ЕС срещу Иран

За да задържат САЩ в сключеното през 2015 г. ядрено споразумение

В случая някои европейски държави предприемат стъпки, за да наложат неядрени санкции срещу Иран с цел да удовлетворят американския президент, те ще направят голяма грешка и те ще видят прекия резултат от това върху ядреното споразумение, подчерта Абас Арачки, цитиран от държавната медия.

Според него по-добре е европейските държави да продължат с настоящите действия за убеждаване на САЩ да изпълняват ядреното споразумение.

Ако Вашингтон напусне споразумението, свършено е с ядрената сделка, изтъкна Аракчи.

Ако Америка напусне споразумението и върне едностранните санкции, ние определено няма да продължим да изпълняваме споразумението, тъй като няма да служи в полза на интересите ни, каза още той.