Мирните преговори за Сирия вероятно ще бъдат възобновени в Женева на 11 април, но преговарящите от страна на режима ще пристигнат няколко дни по-късно, след като приключат парламентарните избори в страната. Това обявиха от ООН, цитирани от „Франс прес”.

Посредникът на ООН за Сирия Стефан де Мистура по-рано заяви, че иска да поднови преговорите на 9 април, но отбеляза, че имало гъвкавост във времевата рамка.

Говорителят на ООН Ахмад Фаузи изтъкна пред журналисти, че де Мистура „очаква да започнат на 11 април” със среща с основната сирийска опозиционна група.

Де Мистура води непреки преговори, като досега различните страни в конфликта не са се срещали лице в лице.

Преди предишния кръг от преговори да бъде спрян на 24 март, представителите на сирийския президент Башар ал Асад заявиха, че няма да се върнат в Женева до след изборите на 13 април.

ООН не признава предстоящия вот в Сирия и се опитва да постигне мирно споразумение, според което в рамките на следващите 18 месеца ще се проведат парламентарни избори, като ще бъдат включени и кандидати на опозицията.

Фаузи уточни, че преговарящите от страна на Асад се очакват в Женева от 14 април.

Преговорите остават блокирани заради неразбирателства относно политическата съдба на Асад, като опозицията настоява той да напусне властта преди да бъде постигнато съгласие за преходно правителство.

Режимът от своя страна подчертава, че диалогът относно бъдещето на президента е немислим.

Де Мистура обясни, че следващият етап от разговорите ще бъде съсредоточен върху конкретни планове за политически преход, който да сложи край на 5-годишната брутална гражданска война.  

Мнозина се съмняват, че Дамаск е готов да влезе в сериозни преговори за сформирането на ново правителство.

Междувременно стана ясно, че Стефан де Мистура във вторник пътува за Москва, за да обсъди подготовката за следващия етап от преговорите с руския външен министър Сергей Лавров.

Русия и САЩ са главните организатори и гаранти на мирните преговори.