Планът на администрацията на американския президент Доналд Тръмп в Близкия изток може да включва американско и международно признаване на Палестинска държава и приемането на Източен Йерусалим за нейна столица, съобщават израелски медии, цитирайки саудитския вестник "Ашарк ал Аусат", чието седалище е в Лондон.

Планът, твърди се в информацията, призовава за поставянето на Стария град в Йерусалим под "международна закрила".

В ООН Абас призова световните лидери да признаят Палестина за държава

В ООН Абас призова световните лидери да признаят Палестина за държава

Лидерът на палестинците говори пред Съвета за сигурност на ООН

Цитират се "добре осведомени арабски дипломатически източници" в Париж, които посочват, че САЩ планират да представят плана си в рамките на международна конференция, която ще се проведе в една от арабските столици, най-вероятно в Кайро, с участието на Израел.

Източниците обаче не са казали кога американската администрация ще разкрие плана си, подробностите на който остават забулени в тайнственост.

Тази информация идва след среща в Брюксел по-рано тази седмица, в която арабските външни министри и техните европейски колеги обсъдиха израелско-палестинския конфликт след информациите, загатващи, че администрацията на Тръмп скоро ще обяви плана за мир, който американският президент обяви за "сделката на века".

ЕС: Йерусалим трябва да бъде столица на Израел и Палестина

ЕС: Йерусалим трябва да бъде столица на Израел и Палестина

Могерни заяви, че решение за Йерусалим "трябва да дойде чрез директни преговори"

Арабските медии публикуваха различни разкази за предполагаемия план, който вече беше отхвърлен от Палестинската власт като заговор, целящ ликвидирането на палестинската кауза. Някои представители на Палестинската автономия обявиха плана за "шамара на века" и твърдят, че никой палестинец няма да го приеме.

Според информацията американският план изисква от палестинците да се откажат от искането си за "право на връщане" на палестинските бежанци и техните потомци в бившите им домове в Израел.

Нараства подкрепата за насилствено решение на конфликта между Израел и Палестина

Нараства подкрепата за насилствено решение на конфликта между Израел и Палестина

Както сред палестинците, така и сред израелците

Освен това големите израелски селища в Западния бряг ще останат, докато малките ще бъдат "преместени".

Американският план също така призовава за разширяване на правомощията на Палестинската автономия по отношение на сигурността и администрацията в зони А и B в Западния бряг.

По-късно изпълняващият функцията външен министър на Палестина коментира темата, като подчерта, че страни от Европейския съюз се опитвали да убедят администрацията на Тръмп да промени части от мирния си план. Той не уточнил кои европейски страни оказват натиск върху Белия дом да промени плана си. 

Според палестинския външен министър планът трябва да включва клаузи, изразяващи подкрепа за решението за създаването на палестинска държава, живееща рамо до рамо с Израел, в границите от 1967 г., както и прекратяване на застрояването от страна на Израел в Западния бряг.