Президентът на Палестина Махмуд Абас призова световните лидери да признаят палестинската държава, съобщава израелският вестник "Аарец".

Лидерът на палестинците говори пред Съвета за сигурност на ООН.

Той призова за организиране на международна конференция за постигане на мир между Палестина и Израел до средата на 2018 г. Според него конференцията трябва да доведе до признаване на Палестина за държава с границите от 1967 г.

Той поиска "многостранен механизъм" за мирния процес в Близкия изток.

Призовавам членките, които все още не са признали Палестина за държава да го направят, каза той пред Съвета за сигурност в Ню Йорк и подчерта, че палестинците ще увеличат усилията да станат страна член на ООН.

Абас не пропусна да заклейми "незаконното решение" на САЩ да признаят Йерусалим за еврейска столица.

Той подчерта, че "Израел действа като държава над закона" и обвини израелското правителство за всички провалени усилия за постигане на мир в региона.

Според него палестинците продължават да настояват за постигане на мир с Израел и за обвързване с диалог. Палестинският лидер увери, че е против прибявагнето до насилие, но в същото време предупреди, че палестинците ще се противопоставят на всяко наложено решение относно разрешаването на израелско-палестинския конфликт.

"Израел затвори вратата за решението за две държави", убеден е той.

От своя страна израелският посланик в ООН Дани Данон заяви, че "единственият начин за постигане на израелско-палестински мир е чрез директни преговори между Израел и палестинците".

Обръщайки се директно към Абас, Данон каза на палестинския президент: "Вие повече не сте част от решението, вие сте част от проблема".

В началото на обръщението си палестинският лидер обяви, че те са потомци на ханаанците, които са живеели в Палестина преди 5 000 г., допълвайки, че "всичко това е съществувало преди и след Балфурската декларация".