Гневно коментира проваления вот на недоверие срещу правителството на македонския премиер Зоран Заев лидер на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, предаде МКД. Повод за изказването му стана конкретен депутат, който не присъства в залата по време на гласуването.

Според Мицкоски депутатът Кастриот Реджепи от БЕСА не само е погазил собствената си дума за материални облаги, но и е потъпкал думата на политическата партия, която за разлика от него пристигна в парламента в уречения ден.

"Изключително несериозно е 24 часа след изчезването на Реджепи, той да излиза с видео съобщение, в което чете нещо, което очевидно му е подадено, вместо да изрази собствените си възгледи, каза лидерът на ВМРО-ДПМНЕ.

Мицкоски обяви, че такива неща не трябва да се случват в политиката в страната, защото те говорят единствено за несериозност на страната по пътя към ЕС.

"Това не са ценностите, които трябва да красят Република Македония и не са ценностите, на които трябва да се основава бъдещето на страната", каза Мицкоски.

Той подчерта, че ВМРО-ДПМНЕ с всички опозиционни политически партии делегитимира Зоран Заев и го подготви за политическо пенсиониране. Мицкоски обвини, че 59-те депутати, които са част от правителствената коалиция и които не са присъствали на заседанието този ден, са били възпрепятствани от лидерите на партиите си, защото не им вярват и смятат, че някои от тях все пак ще гласуват на недоверие на правителството.

Липса на кворум провали вота на недоверие срещу македонския премиер

Липса на кворум провали вота на недоверие срещу македонския премиер

Заев остава на поста си

Припомняме, че вотът на недоверие не мина заради липса на кворум и Заев остана на поста. Преди това премиерът обяви оставка и последващото ѝ оттегляне.

Той смята, че в момента е логично да се проведат предсрочни парламентарни избори, защото както каза ВМРО-ДПМНЕ спечели над 42 общини в страната, включително и град Скопие, което е безспорен успех.

"Правителството, което ВМРО-ДПМНЕ ще формира, ще работи изключително за подобряване на икономиката, здравеопазването и всичко, което сегашното разточително правителство постави на колене", добави Мицкоски.

Мицкоски посочи, че някои хора смятат, че депутатите от ВМРО-ДПМНЕ няма да присъстват на събранието и че няма да бъдат част от дебата за бюджета за 2022 г., но все пак са внесли 220 поправки.

"Ще бъдем търпеливи и мъдри. Няма да позволим пенсионерите да останат без пенсии, държавната администрация без заплати, фермерите без субсидии", увери Мицкоски.