Ако е вярно това, което чух и прочетох в медиите, че правителството се готви да отхвърли нашата инициатива за референдум за Договора с България, внесена в парламента, тогава това означава, че то се страхува да се изправи пред хората.

Това каза лидерът на опозиционната македонска партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, цитиран от МКД. 

"Нека оставим председателя на парламента Талат Джафери да си каже думата и да отидем да съберем необходимите подписи за организиране на референдум за анулиране на договора с България", каза още той.

ВМРО-ДПМНЕ пита македонците искат ли отпадане на Договора за приятелство с България

ВМРО-ДПМНЕ пита македонците искат ли отпадане на Договора за приятелство с България

Това е въпросът за предстоящия референдум

Бягат от предсрочни избори, бягат от народа, но не бягат от престъпност и кражби. Те не заслужават да се наричат ​​правителство, те правят всичко, за да влошат отношенията с опозицията. Още веднъж ги предупреждавам, че цялата отговорност ще бъде на правителството, защото то не показва демократичен капацитет. Това е отлична възможност за демократично изявяване на хората както на референдум, така и на предсрочни избори. Но може би е само спекулация и нека председателят Джафери първо позволи инициативата и след това направи възможно събирането на необходимите 150 хиляди подписа и ние тръгваме на референдум, каза той.

ВМРО-ДПМНЕ стартира инициативата си за референдум

ВМРО-ДПМНЕ стартира инициативата си за референдум

Отново обвиниха България в асимилация

Припомняме, че преди дни Мицкоски направи поредно остро изявление срещу България и българите в Северна Македония. 

Няма да има никаква промяна на Конституцията. Българите не заслужават и нямат място в Конституцията на Македония, каза той.

По неговите думи Договорът за приятелство и сътрудничество с България е източникът, основата на грубата българска политика спрямо Македония, която отрича правото на съществуване на РСМ.

"Когато атакуваме една несправедливост, най-добре е да ударим по нейните корени. През последните 5 години виждаме как едно отровно дърво ражда отровни плодове и поради тази причина е най-добре да ударим по корените на това отровно дърво, а не по неговите отровни плодове, какъвто е Договорът с България", изтъкна Мицкоски.

Според него над 60% от македонците и над 50% от неговите съграждани подкрепяли референдума и ще гласуват в негова подкрепа.

Мицкоски обеща да мобилизира македонският народ и мнозинството в парламента. Той е на мнение, че по време на референдума трябва да бъдат организирани предсрочни парламентарни и предсрочни президентски избори в страната.